Google analitics

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Instalarea Windows XP pe un hard disk SATA

"Ce poate fi mai enervant decat sa iti cumperi un laptop fara sistem de operare preinstalat, sau cu DOS si sa te trezesti brusc ca nu poti instala Windows XP pe el din cauza ca acesta nu vede harddisk-ul

De ce nu vede Windows XP hard disk-ul ?
Explicatia simpla este ca ai in laptop un hard de tip Serial ATA (SATA) iar kit-ul de Windows pe care il ai la dispozitie nu are drivere care sa recunoasca hard-ul (din pacate, multi ne confruntam cu situatia asta).

Ce e de facut?
Sunt trei solutii care se aplica in mod frecvent. Am sa prezint pe scurt doua dintre ele si in detaliu cea de a treia, cea care este si cea mai la indemana fiecarui utilizator.

Solutia 1 - Modificarea optiunii AHCI/SATA Native din BIOS

Care este minusul acestei solutii? Daca BIOS-ul este limitat, este foarte posibil sa nu aveti acces la optiunea mentionata la pasul 2, mai jos. Asa ca daca nu gasiti acea optiune, incercati solutia urmatoare.

Cum se face?
1. Imediat dupa ce porniti laptop-ul apasati tasta F2 sau Del (sau alta tasta - ar trebui sa apara un mesaj pe ecran imediat dupa pornirea laptop-ului) pentru a putea sa intrati in BIOS.
2. Cautati o optiune care sa se numeasca SATA Native sai AHCI Mode si modificati-o, adica treceti in dreptul ei Disable sau ATA Mode.
3. Salvati modificarile din BIOS (de obicei cu tasta F10) si reporniti calculatorul.
4. Acum, laptop-ul cand va boota de pe CD-ul cu Windows XP o sa va vada hdd-ul, si puteti instala normal Windows-ul XP.
Ce s-a intamplat? Practic, Windows-ul XP vede si lucreaza cu hdd-ul acum, ca si cum acesta ar fi un hard ATA si nu SATA (iar pentru HDD de tip ATA are drivere, deci instalarea e o instalare obisnuita).
5. Dupa ce ati terminat de instalat Windows-ul XP, trebuie sa actualizati driver-ul hdd-ului cu un driver SATA (acesta trebuie sa il aveti la dispozitie - la Solutia 3 de mai jos, aveti indicatii cum gasiti driver-ul SATA). Deci, pentru a actualiza driver-ul, deschideti Control Panel. Deschideti System (System Properties), panoul Hardware, si apoi tab-ul Device Manager. In fereastra Device Manager, extindeti Disk Drives si click dreapta pe disk-ul care va apare. Alegeti Update driver, Selectati Not at this time cand va intreaba daca se se conecteze la Windows Update, alegeti in fereastra urmatoare Install from a list or a specific location, iar in fereastra urmatoare cautati directorul in care ati pus driverele SATA si selectati-l. Dati Next, are loc instalarea driverelor, restartati laptop-ul, lasati-l sa incarce tot sistemul de operare complet si apoi inchideti (Shut Down). Porniti din nou laptop-ul si intrati in BIOS. Puneti la loc tipul SATA pentru hard disk, facand operatia invers de la pasul 2 (adica puneti la loc AHCI mode sau SATA Native enabled). salvati setarile din BIOS si porniti calculatorul.
Acum merge si are hdd-ul SATA instalat, cu driverele ok.

Solutia 2 - Incarcarea driverelor SATA de pe discheta

Este o solutie mai putin accesibila pentru ca trebuie sa aveti o unitate Floppy Disk Drive externa, pe USB, dar nu orice fel de Floppy Disk extern, ci unul pe care sa il recunoasca Windows-ul XP: Mitsumi, SONY sau TEAC (vezi articolul http://support.microsoft.com/default.aspx/kb/916196/ )

Cum se face?
1. Folositi, obligatoriu, un calculator care sa aiba unitate floppy disk si o discheta goala in ea.
2. Descarcati de pe Internet utilitarul de creare a dischetei cu driverele S-ATA (de pe site-ul Intel). Adresa o gasiti aici .
3. Extrageti din arhiva downloadata fisierul F6FLP32.exe si rulati-l. Atentie, cand il rulati, trebuie sa aveti discheta goala in unitatea floppy. Se creeaza discheta cu drivere.
4. Scoateti discheta, conectati floppy-ul extern pe USB la laptop, bagati discheta in el, porniti laptop-ul si bootati de pe CD-ul cu Windows XP.
5. Apasati tasta F6 - to install a third party SCSI or RAID driver - cand apare mesajul jos, pe bara de instalare, la inceputul instalarii.
6. Cand vi se cere apasati tasta S (select 'S' to Specify Additional Device).
7. Cand vi se cere sa introduceti discheta (the disk labeled Manufacturer ...), apasati tasta ENTER pentru deja aveti conectat fdd-ul extern cu discheta cu drivere in el.
8. Acum vi se cere sa alegeti driver-ul pe care sa il ia de pe discheta, intrucat pe disceta sunt scrise drivere pentru mai multe tipuri de controller. Aici se selecteaza SATA AHCI Controller (Mobile ICH8M). Apasati Enter.
9. Instalarea Windows-ului va continua in mod obisnuit (nu scoateti discheta si nici fdd-ul extern pentru ca o sa mai aiba nevoie de el Windows-ul XP pe parcursul instalarii), fara sa mai apara problema. Dar retineti ca acest lucru se intampla doar daca aveti o unitate fdd externa compatibila cu Windows. daca nu e suportata de Windows, pe parcursul instalrii, cand va vrea sa citeasca iar de pe discheta, Windows-ul nu va mai putea face acest lucru si ati pierdut timpul degeaba. Floppy disk-ul ar trebui sa stea in sistem pana la urmatorul reboot.

SOLUTIA 3 (OPTIMA) - CREAREA UNUI UNATTENDED WINDOWS CD

Pentru ca aveti un CD cu Windows, bootabil, de pe care vreti sa instalati, dar caruia ii lipsesc drivere pentru SATA, atunci CEL MAI BINE, VA CREATI SINGURI UN KIT DE INSTALARE cu WINDOWS XP, care sa incorporeze si driverele in cauza.

Iata de ce aveti nevoie:
- CD bootabil cu Windows XP,
- softul gratuit nlite (http://www.nliteos.com/download.html )
- driverele SATA.

Cu se face?
Pasul 1: copiati intr-un director pe hard diskul unui calculator tot CD-ul de Windows (sa zicem intr-un director pe care il numiti WinSursa)
Pasul 2: Descarcati de pe Internet de la adresa de mai sus programul nlite si il instalati pe calculator
Pasul 3: Creati un director pe care il numiti DrivereSATA, undeva pe calculator. Acum vine prima parte mai interesanta, sa faceti rost de driverele SATA si sa le copiati in directorul acesta nou creat. Driverele SATA le gasiti in mod obisnuit:
- pe CD-ul care insoteste laptop-ul (nu toate laptop-urile vin cu CD cu drivere)
- pe Internet pe pagina de suport a producatorului
- folositi driverele de aici (acestea insa s-ar putea sa nu se potriveasca totdeauna. Aceste drivere ar trebui sa se potriveasca pentru majoritatea I/O Controller Hubs de pe laptop)

3.1 Daca folositi CD-ul cu drivere al laptop-ului, cautati un director SATA sau AHCI (sau ceva asemanator) pe CD in care o sa gasiti driverele. In mod obisnuit o sa gasiti aplicatia Intel Matrix Storage Manager care creeaza o discheta cu drivere atunci cand o rulati. Daca aveti unitate de discheta, e simplu. Creati discheta, copiati fisierele de pe discheta in directorul DrivereSATA pe care l-ati facut mai devreme. Daca nu aveti discheta, atunci trebuie sa deschideti un Comand Prompt (deschideti meniul START, apoi RUN, apoi scrieti cmd). Introduceti una dintre comenzile:
c:\iata_cd.exe -a -a -pc:\
c:\iata_enu.exe -a -a -pc:\
c:\setup.exe -a -pc:\
Aici trebuie sa scrieti caile corect: De exemplu, sa zicem ca in directorul SATA de pe CD-ul cu drivere va apare setup.exe iar CD-ul apare in calculator ca CD-ROM Drive (E:) iar directorul in care puneti driverele SATA dupa ce le obtineti este directorul DrivereSATA creat direct pe discul C:, atunci comanda:
c:\setup.exe -a -pc:\
se transforma in:
e:\SATA\setup.exe -a -pc:\DrivereSATA
Cand dati Enter, o sa porneasca Intel Matrix Storage Manager si o sa va puna in directorul DrivereSATA driverele de care aveti nevoie."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu